Download handboek CO2-Prestatieladder 3.1
Hoe komt uw organisatie op de CO2-Prestatieladder?
Download de Handreiking Aanbesteden voor de CO2-Prestatieladder
Hoe kunt u de CO2-Prestatieladder inzetten bij aanbestedingen?
Aan de slag met de CO2-Prestatieladder. Download de praktische gids
Hoe gebruik je de CO2-prestatieladder in de praktijk?
Download de Praktische Gids CO2-Prestatieladder voor Overheden
Hoe kan de CO2-prestatieladder ingezet worden bij de overheid?
Geleidelijk aan zal het cement, waar dwarsliggers traditioneel van gemaakt zijn, deels vervangen worden door zwavel, waarbij de productiecyclus tot 40% minder CO2 uitstoot.
SKAO heeft op 25 januari 2 harmonisatiebesluiten gepubliceerd als kleine correcties voor Handboek 3.1. Dit harmonisatiebesluit corrigeert verlopen paragraafnummers en -namen uit ISO 50001 en dit harmonisatiebesluit verduidelijkt dat er geen aparte reductie- en communicatiedoelstellingen verplicht zijn voor business travel. In beide gevallen is geen sprake van inhoudelijke wijzigingen ten opzichte van Handboek 3.0.
Certificaathouder Heijmans wil na 2023 CO2-neutraal bouwen. En de ambitie is om in 2026 volledig emissieloos te werken. Dus zonder uitstoot van CO2, stikstof en fijnstof. Goed voor het klimaat, het levert betere werkplekken op voor medewerkers én minder overlast voor de omgeving. Daarom vindt Heijmans dat diens bouwmaterieel verduurzaamd moet worden. Drie medewerkers van Heijmans vertellen hoe zij de uitstoot in zes jaar denken te reduceren tot nul. Elektrificatie, ambitie en geld zijn de sleutelwoorden in het verhaal.
Wist u dat er tussen de industriegebieden van Rotterdam en Antwerpen een leidingenstraat is aangelegd die een grote rol speelt in het ondergronds transport in Nederland? Ongeveer 230 miljoen ton aan producten wordt jaarlijks getransporteerd. Ter indicatie: ruim één derde van de jaarlijkse import vanuit Rotterdam loopt via het tracé. SKAO sprak met Annemieke Doomen (omgevingsmanager) en Jolanda Lechner (KAM coördinator) van LSNED over de ondergrondse snelweg en de kansen voor de energietransitie.
VenhoevenCS architecture+urbanism is het eerste architectenbureau met een niveau-5 certificaat op de CO2 -Prestatieladder. Omdat de organisatie al jaren bezig is met verduurzaming in de volle breedte, is er veel ervaring in huis en durft de organisatie groot te denken. Hoe zien steden er over vijftig jaar uit? Helga Lasschuijt, General Manager en CO2 -manager van de organisatie, geeft haar visie hierop en vertelt welke rol CO2 -reductie en circulariteit in deze ontwikkeling spelen.
Belgische overheden experimenteren de komende jaren in hun aanbestedingen met de CO2-Prestatieladder. Zowel Vlaanderen, Wallonië als Brussel doet mee. Zijn de resultaten van de pilotfase positief? Dan wordt de Ladder ook bij onze zuiderburen de norm.