NIEUWS 25 maart 2021
Infrabel plaatst als eerste in Europa dwarsliggers in zwavelbeton
Geleidelijk aan zal het cement, waar dwarsliggers traditioneel van gemaakt zijn, deels vervangen worden door zwavel, waarbij de productiecyclus tot 40% minder CO2 uitstoot.
De eerste nieuwe dwarsliggers, die tussen Puurs en Antwerpen werden gelegd, zijn groenachtig van kleur. Deze nieuwe "groene" dwarsliggers, de eerste die in Europa worden geïnstalleerd, zijn gemaakt van een revolutionair materiaal: zwavelbeton.
Concreet betekent dit dat de dwarsligger niet langer van cement is gemaakt maar zwavel gebruikt als bindmiddel. Er zijn heel wat voordelen. Om cement te maken, heb je een temperatuur van 1.400°C nodig. Met zwavelbeton is 140°C voldoende om de dwarsligger vorm te geven.
Maar om cement te maken, komt er ook nog eens veel CO2 vrij. In totaal is er bij dit nieuwe productieproces 40% minder CO2-uitstoot. Concreet wil dat zeggen dat we gaan van 75kg CO2 per dwarsligger naar 45kg CO2/stuk.
Daarenboven is zwavelbeton ook volledig recycleerbaar, in tegenstelling tot de houten dwarsliggers, die zorgvuldig verbrand moeten worden omdat ze behandeld zijn met creosoot. Een chemische stof die hen beschermt tegen de weersomstandigheden. Ook de betonnen dwarsliggers die op het einde van hun levensduur zitten, worden niet optimaal opnieuw gebruikt. Zij belanden deels als grind of steenslag in de wegenbouw.
Maar de dwarsliggers uit zwavelbeton, die op het einde van hun levensduur zitten of die op termijn beschadigd raken, kunnen omgesmolten worden tot nieuwe dwarsliggers. Een laatste voordeel, ten slotte, is dat dit materiaal het mogelijk maakt zwavel te recycleren, een afvalproduct van de olie-industrie.
Deze zwavelbeton dwarsliggers zullen door de familiebedrijf De Bonte vanaf augustus 2021 in massaproductie gaan.