}
arrow_back

Deutsche Bahn: Zonnecellen op het spoor kunnen evenveel elektriciteit opwekken als vijf kerncentrales

In Duitsland wordt een proef gestart met zonnepanelen op de dwarsliggers tussen het spoor. DB en het Britse Bankset Energy die verantwoordelijk zijn voor het project noemen de potentie enorm.

Het spoorwegnet van Deutsche Bahn is 60.000 kilometer lang, het idee is om zonnepanelen te plaatsen in de ruimtes tussen de sporen, die dan zonne-energie opwekken. Met behulp van gepatenteerde technologie worden zonnepanelen van siliconen en aluminium ontworpen om over bestaande spoorbielzen te worden geklemd. 

De Bankset Energy Group test momenteel zonnepanelen op dwarsliggers op het DB-testveld aan de Ertsgebergte. Op het testveld voorziet DB bedrijven van sporen en systemen voor het testen van innovatieve producten. De bedrijven, waaronder de Bankset Energy Group, kunnen daar onder realistische omstandigheden ervaring opdoen om te zien of hun technologieën werken en de gewenste effecten opleveren. De tests zullen in eerste instantie plaatsvinden ongeacht of DB de technologie zelf in zijn routenetwerk zal gebruiken.

Volgens Deutsche Bahn kan op elke kilometer spoorbaan 100 kilowatt elektriciteit worden opgewekt. Berekend over het eerder genoemde totaal van 60.000 kilometer, zou dit ruwweg overeenkomen met de output van vijf kerncentrales.  

Deutsche Bahn wil tegen 2040 klimaatneutraal worden, tien jaar eerder dan oorspronkelijk gepland. In 2038 moet al het spoorverkeer op groene stroom rijden.

Bron: Bankset energy